Det er mye som skal huskes på hvis man selv skal ordne kjøp av ny bil. Ett av de viktigste punktene er å ha forsikringen i orden.

Både kjøper og selger av nytt kjøretøy må fylle ut en salgsmelding, også kalt melding om eierskifte. Alt kan gjøres på nett, alternativt går det an å sende et skjema pr. post til Statens vegvesen, eller stikke innom nærmeste trafikkstasjon. Det må skje innenfor tre dager etter at bilen er solgt.

Det enkleste er å bruke vognkortets del 2 som salgsmelding. Salgsmeldingen som leveres inn skal ikke være kopiert, skannet inn eller sendt per e-post, og begge signaturer må være originale.

Husk å fylle ut korrekt

For selger er det viktig at salgsmeldingen er riktig utfylt – hvis ikke vil man fortsatt stå som ansvarlig for kjøretøyet og måtte betale fremtidige krav knyttet til kjøretøyet (for eksempel krav om årsavgift, bompenger og bøter).
Et godt råd er å opplyse kjøperen om tekniske mangler av betydning – ta det med i salgskontrakten. Kontrakt kan lastes ned blant annet fra NAFs hjemmesider – selger og kjøper bør ha hver sin kopi.

For kjøper er det viktig at det faktisk er eieren som selger bilen (be om legitimasjon og vognkort), eventuelt sjekk eierskapet ved å sende registreringsnummeret på kjøretøyet i en mobilmelding til 2282. Vognkort og kjøretøy må også samsvare.

Betal innen fristen

Når salgsmeldingen er godkjent vil den nye eieren få et brev i posten med faktura for omregistreringsavgift. Den må betales innen fristen.
Husk at kjøretøyet ikke kan bli omregistrert hvis det foreligger krav om EU-kontroll. Og kjøretøyet kan ikke benyttes før det er ferdig omregistrert, og kjøperen har mottatt nytt vognkort.

Det går an å skaffe seg midlertidig vognkort før man får det nye, ordinære fra Statens vegvesen som de sender til deg i posten i løpet av 2-5 dager. Det midlertidige vognkortet er ikke gyldig i utlandet.

Ikke glem forsikringen!

Det er lett å glemme at bilen også må forsikres. Kjøper må bestille ny forsikring i sitt eget navn. Husk at det skal forsikres i hovedeiers navn, ikke medeiers. Det er svært uheldig hvis kjøper kjører sitt nyervervede kjøretøy med selgerens gamle vognkort og forsikring.

Selgeren må altså si opp forsikringen på sin gamle bil, og ny eier må selv sørge for egen forsikring

Husk å spørre om forsikring ved prøvekjøring

Sjekk om forsikringen er i orden også under prøvekjøring. Enkelte bilbutikker tilbyr biler uten å ha prøveskilter, og lar kjøperne prøve bilen med originalskiltene, til tross for at den ikke er forsikret.
Kun seriøse bilforretninger har prøveskilter med forsikring – kommer man ut for et uhell under prøvekjøring uten forsikring, kan man havne i trøbbel.
Hvis det er et privat salg, bør selger være med på turen, etter å ha har bedt om å få se førerkortet til kjøper. Det har skjedd at hverken kjøper eller bil er kommet tilbake, og bilen kan også ha blitt påført skader under prøvekjøringen. Husk at det uansett kan være en egenandel på flere tusen kroner som må dekkes hvis det oppstår skader. Det er lurt av kjøper å avklare den økonomiske risikoen før man setter seg bak rattet.

Tide Forsikring AS legger vekt på at all informasjon som er lagt ut på våre websider skal være så korrekt som mulig. Vi påtar oss likevel ikke noe ansvar for feil, utelatelser eller unøyaktigheter i den informasjonen som finnes tilgjengelig, og dekker ikke kostnader eller tap som måtte oppstå som følge av dette.
Vi viser til Tide Forsikrings til enhver tid gjeldende vilkår og retningslinjer for de forsikringsprodukter som tilbys av selskapet.