4 grunner til at alle bør ha uføreforsikring
Hele 9,5 % av Norges befolkning i alderen 18-67 år er ufør. Likevel er det 500 000 som ikke har uføreforsikring. Er du blant dem som tenker «det skjer ikke meg»? Det kan du komme til å angre på, bare se her.
- Uførhet påvirker hele familien økonomisk
Mange velger bort uføreforsikring, på tross av at dette er en av de mest anbefalte forsikringene.
Blir du ufør, har du riktig nok rett til uføretrygd fra NAV, men for mange innebærer dette en stor inntektsreduksjon. Uføretrygden beregnes ut i fra pensjonsgivende inntekt de fem siste årene. Uføretrygden er 66 prosent av gjennomsnittet av de tre beste årene. Du kan maks oppnå 6 ganger gjennomsnittlig grunnbeløp (G), som i 2017 var på 559.686 kroner. Det betyr at den høyeste uføretrygden er på 66 prosent av dette, som er 363.290 kroner. Da kan du selv regne på hvor stort ditt inntektstap vil bli.
Å bli ufør, kan snu livet på hodet for dem det gjelder. Å miste store deler av inntekten, mens kostnadene er de samme, kan få enorme konsekvenser for hverdagslivet og hele familien. Spesielt vanskelig kan det være for dem som er enslige forsørgere. Kanskje må man selge bilen eller hjemmet sitt, fordi man ikke lenger klarer å betjene lånet.
Økonomiske bekymringer, eller store omveltninger i levestandard, er det siste du trenger i en slik situasjon. En uføreforsikring gjør det mulig å leve omtrent som før.
- Trenger du uføreforsikring når du har yrkesskadeforsikring på jobben?
Det er mange som velger bort uføreforsikring fordi de har en form for løsning på jobben. De fleste arbeidstakere har en obligatorisk yrkesskadeforsikring. Dog er det er viktig å være klar over at de generelle yrkesskadeforsikringene kun gjelder når du er på jobb, ikke til og fra jobb og ikke utenom jobb.
Dessverre er det også noen arbeidsgivere som ikke følger loven, så dette bør du uansett sjekke med arbeidsgiveren din. Alle bedrifter er lovpålagt å forsikre sine ansatte på jobb.
Stadig flere arbeidsplasser har også utvidede forsikringsordninger for sine ansatte, som en form for utvidet lønn. Husk at arbeidsgiver rår over denne løsningen, og kan fjerne eller redusere dekningene uten samtykke fra arbeidstaker.
Det viktigste er at du har full oversikt over hvilke forsikringer du har gjennom jobben til enhver tid, slik at du verken er over- eller underforsikret privat.
- Nesten 7 ganger høyere sjanse for å bli ufør enn å oppleve brann
I følge statistikk fra NAV var det ved utgangen av mars 2018 ca. 329.400 nordmenn som var mottakere av uføretrygd. Aldri har uføreandelen i Norge vært større.
Det er flere uføre kvinner enn menn. I følge Utdanningsforbundet viser statistikk at andelen uføre kvinner i 2017 var på 11,4 %, mens tilsvarende prosent for menn var 7,8 %. Dersom du er kvinne og 35 år, har du 27 % sannsynlighet for å bli ufør i løpet av de neste 30 årene. Til sammenligning er det kun 4 % sannsynlighet for at huset ditt vil brenne. Langt flere er forsikret mot brann enn mot uførhet, og med tanke på at det er langt større risiko for å bli ufør, henger ikke dette helt på greip.
- Uføreforsikring – en rimeligere investering i en tryggere fremtid
Dersom du tenker at en uføreforsikring er for dyrt, er det viktig å være klar over at en slik forsikring er fleksibel. Her bør du sette deg ned med en av våre rådgivere, slik at dere sammen finner en løsning basert på inntekt, gjeld og familiesammensetning. Her handler det om å finne en løsning du kan leve med i dag, samtidig som dere regner på hva du vil trenge i forsikringssum for å klare å betjene kostnader og ellers ha penger til overs for å leve som du ønsker. Litt er bedre enn ingenting. Du kan lese mer om Tides uføreforsikringer her.
Har du ingen uføreforsikring i dag, bør du gjøre en grundig vurdering på hva som skjer med din økonomi dersom det utenkelige skjer. I morgen kan det være for sent.