Vi opplever ofte misforståelser rundt innboforsikring, noe som forårsaker mye frustrasjon hvis ulykken skulle være ute. Dette kunne vært unngått med riktig informasjon.
Disse 5 punktene bør du merke deg før du forsikrer innboet ditt.
En god tommelfingerregel er at innboforsikringen dekker alt innbo og løsøre som du ville tatt med deg på et flyttelass. Det betyr at fastmonterte ting som vedovn, baderoms- eller kjøkkeninnredning, spotter i himlingen etc. ikke dekkes av innboforsikringen, fordi det regnes som en del av bygget. Dette er det mange som ikke er klar over. Lamper med kontakt dekkes som regel av innboforsikringen.
Hvorvidt hvitevarer er en del av innboet eller ikke, er avhengig av om de er integrerte eller ikke. Frittstående hvitevarer er en del av innboet, mens de integrerte gjerne er en del av den fastmonterte innredningen. Dette vil omfattes av husforsikringen.
Det er vanskelig å beregne størrelsen på et innbo. Å vite eksakt verdi av alt man har og eier, er nesten umulig å beregne. Mange gjenstander har også høy affeksjonsverdi, som ikke kan oppgis i kroner og øre. Derfor benyttes noe vi kaller 1. risiko. Det vil si at det settes en øvre sumbegrensning for summen av innboet. Jo høyere taket på begrensningen er, jo dyrere er innboforsikringen. Dersom man utsettes for skade som overstiger dette taket, vil man ikke få utbetalt overstigende beløp.
Det er altså opp til deg å bestemme maksverdi på innboet ditt, basert på det du tror er innboets verdi og hva du er villig til å betale i innboforsikring. Et godt råd i denne sammenheng er å ta seg tid til å gå gjennom innboet og prøve, grovt sett, å beregne gjenstandenes verdi. I tillegg er det smart å ta bilder/video av innboet, slik at det i ettertid er enklere å huske hva man hadde.
Selv om du har satt en høy sum på innboet, kan det likevel være begrensninger. Det er for eksempel mange forsikringsselskaper som har en begrensning for innbo og løsøre i garasje, bod osv. dersom dette er frittstående bygg på tomten. Det betyr at du risikerer å være ganske kraftig underforsikret på visse deler av tomten, uten at du er klar over det. Det finnes også begrensninger om man bor i et borettslag og andre personer for eksempel har tilgang til boden din. Slike ting bør du være oppmerksom på når du kjøper innboforsikring.
En del kunder har dobbeltforsikret seg da de også har innboforsikring via fagforbundet. Disse løsningene er kollektive og er gjerne både pris- og dekningsmessig gode. Du vil ikke få utbetalt dekning fra både kollektiv og privat løsning, så har du dobbelt opp, kan du trygt kvitte deg med innboforsikringen som har færrest fordeler. Er du usikker på om du har to innboforsikringer, kan vi hjelpe deg med å finne ut dette – slik at du unngår å være dobbelforsikret eller underforsikret.
Helt på tampen, en liten opplysning du kanskje ikke er klar over. Har du forsikret både hus og innbo i samme selskap, og begge deler berøres ved skade, slipper du å betale egenandel på både hus og innbo. Du betaler kun den høyeste egenandelen.
Sørg for at innboforsikringen din blir riktig og at den dekker det som er viktig for deg. Det er dumt å betale for mye, men det er også veldig dumt å betale for lite.